Log directory is not writable - please CHMOD e107_plugins/log/logs to 777
 
21
11.2014

Mi radi jemo - v Sloveniji pridelano hrano (EKODAN)


Na današnji petek, 21.11. 2014, je na pri nas dišalo. No, diši vsak dan in to iz šolske kuhinje, vendar pa je danes dišalo iz prav vsakega kotička naše šole. Ob dnevu slovenske hrane smo namreč imeli Ekodan z naslovom Mi radi jemo – v Sloveniji pridelano hrano.  
 
Ekodan je potekal v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. V radijski uri so učenci spoznali pomen in vizijo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk ter se seznanili s tem, zakaj jesti lokalno pridelano hrano. 
Po zajtrku je sledilo delo po delavnicah. K sodelovanju so bili povabljeni tudi zunanji sodelavci:  Turistično društvo Šmartno ob Paki, Čebelarsko društvo Šmartno ob Paki, KZ Šaleška dolina, gospa Zdenka Buh, gospa Ažman, gospa Kocuvan  in nekateri starši. Bili smo pridni in zelo ustvarjalni. (foto)

1. razred je imel delavnico Mali kuharček, kjer so se prvič srečali s kuharskimi veščinami. 
2. razred je v Medeni delavnici pekel medenjake in medene oreščke. 
V 3. razredu so v delavnici Preprosto okusno kuhali zelenjavno juho in pekli palačinke. 
4. razred se je v delavnici ga. Zdenke Buh pod naslovom Sadje in zelenjava v naši prehrani lotil izdelave sadne solate. 
Učenci 5. razreda so pekli kruh in eko goveje hrenovke (KZ  Šaleška dolina), medtem ko so v 6. razredu mleli kosmiče in se seznanili s tem, kaj vse lahko naredijo iz kosmičev: zdrav zajtrk ali pa celo piškote. 
Učenci 7. razreda so na domu pri Ažmanovih in Kocuvanovih pekli potico, v šoli pa so si pripravili jabolka z vanilijevo kremo in vitaminski namaz.
8. razred je v delavnicah Stare slovenske jedi pripravljal namaz iz čičerike in fižola, razne solate iz fižola, črne redkve, zelja ter korenčka in sladice (bananine kroglice, sadni napitek z nutello). 
V 9. razredu pa so se lotili kuhanja marmelad (bučne, božične, s sivko), sušenja jabolk, naknadno pa bodo izdelali še knjižico vseh receptov.
V avli šole je bila tudi razstava naših gostov. Predstavili so se Turistično društvo in čebelarji, Mlekarna Celeia in KZ Šaleška dolina, ena stojnica pa je bila namenjena izdelkom naših učencev.


tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico

Theme created by Free-Source.net